Vervangen knop achterklep van Renault Megane Scenic

Renault Megane ScenicOnlangs is de drukknop om de achterklep van onze Renault Megane Scenic te openen losgesprongen. Gelukkig lag ie nog bij de auto en kon ik met wat moeite in ieder geval de achterklep nog openen.

Een monteur adviseerde om het probleem op te lossen door er een geheel nieuw sluitsysteem in te zetten. Na wat zoeken op internet bleek dat sommige Renault garages een zelfde advies gaven, maar ook dat de oplossing vrij eenvoudig is.
In de UK bestonden er zelfs speciale domeinen om een nieuwe knop voor de achterklep van de Megane Scenic te bestellen. Op deze site wordt het simpele probleem en de oplossing uitgelegd met afbeeldingen.
Indien je de knop nog hebt, is het een kwestie van een ringetje en eventueel een veer aanschaffen.

Deze onderdelen kunnen ook via internet worden besteld, waarbij de kleine onderdelen dan weer vrij stevig geprijsd zijn. Dus zelf even naar een onderdelenleverancier of doe-het-zelf-winkel gaan, loont waarschijnlijk zeker de moeite.

Wel handig dat diverse mensen informatie en te bestellen onderdelen op internet hebben gezet om te zorgen dat mensen niet hoeven af te gaan op het dure advies van sommige Renault dealers en andere monteurs.
Knop achterklep Renault scenic

Nb bij Action kun je (soms) een 108 delige precisie schroeverdraaierset kopen waar al drie rubberen ringetjes inzitten. Als je de knop nog hebt, kun je zo’n ringetje en een van de pennetjes goed gebruiken om zo’n ringetje over de achterkant van de knop te schuiven zodat de knop weer blijft zitten.

Werkt het slot van de achterklep niet meer?

Indien de achterklep (met de geĆÆnstalleerde knop) niet meer op slot gaat, kan het verstandig zijn deze te demonteren en goed schoon te maken. Toen onze klep niet meer met de centrale deurvergrendeling op slot ging, wilde de garage het slot vervangen, kosten circa Euro 140,-. Echter, na deze prijsopgave heb ik de boel eerst eens zelf opengemaakt, gereinigd, beetje WD-40 er in gespoten en hij liep weer als een zonnetje.

 

 

Nb dit artikel komt van een vorige versie van deze website. Er zijn toen diverse vragen, tips en reacties binnengekomen:

 • Tip: Nieuwe knop bestellen: Voor 15 euro (incl.verzendkosten) heb je een nieuwe (zwarte) knop.
  https://www.amazon.co.uk/dp/B00B264WBE/ref=pe_385721_132108161_TE_3p_dp_1
 • Ervaring van een bezoeker: “Eenvoudig klusje”
  Bedankt voor deze tip, zoek op Google naar boot button Scenic en je vindt een (engelstalige) beschrijving + foto’s. Het is echt heel erg eenvoudig, ik heb het vandaag in minder dan een half uur gedaan.
  Ik had toevallig nog een passend rubber ringetje liggen, maar idt moet heel eenvoudig te vinden zijn bij de bouwmarkt (sanitair). Op de website gebruiken ze een metalen ringetje.
  Ik heb een Scenic met een achterruit die ook open kan, dan moet je eerst de beschermkap over de ruitenwisser installatie verwijderen met twee torxen.
  Daarna doe je de achterklep open en verwijder je de vier torxen. Het paneel zit dan nog steeds vast met een aantal clips. Deze kun je voorzichtig lostrekken.
  Als het goed is kun je nu het mechaniek zien zitten.
  Ik heb het slot gewoon op z’n plek laten zitten en niet gedemonteerd, want ik kon er prima bij.
  Je kunt er het meest eenvoudig bij, als je de portieren eerst vergrendeld, dan gaat er een palletje opzij en kun je het rubber ringetje er eigenlijk zonder problemen opschuiven (als je de knop geplaatst hebt en ingedrukt houdt).
  Daarna testen of alles goed werkt, vergrendelen, open maken, indrukken van de knop etc… Daarna kun je het paneel weer terug plaatsen. En ook (indien van toepassing) de kap over de ruitenwisserinstallatie. Draai alle schroeven weer vast en klaar is Klara šŸ˜‰
 • Nog een ervaring van een bezoeker: “Probleem met knop achterklep Megane Scenic oplossen”
  Inderdaad is het probleem met een losgesprongen knop van de achterklep van een Renault Megane Scenic simpel op te lossen.
  Bij mij een kwestie van een klein rubber ringetje van een paar dubbeltjes kopen, de binnenkant van de achterklep van de Megane openschroeven met een Torx T8 (ster)schroevendraaier en het rubbertje van de binnenkant over het uiteinde van de knop schuiven. Wel handig om die van te voren even over een hol buisje (bijv een helft van een balpen) te schuiven, zodat dat heel eenvoudig gaat. Binnen 5 a 10 minuten ben je klaar, mits je natuurlijk de knop nog hebt. Anders zul je eerst een nieuwe moeten kopen. Op de sloop is dit onderdeel wellicht heel makkelijk en goedkoop verkrijgbaar. Anders kun je de benodigde onderdelen inderdaad via bovengenoemde website bestellen.
 • Vraag: “Plastic kap aan de binnenzijde van de achterklep” : Hallo weet je ook hoe de plastic kap aan de binnenzijde van de achterklep los gemaakt moet worden? Ik heb de vier schroefjes eruit gehaald en nog gaat het niet los???
  Gr. dany
  Antwoord: Je kunt de plastic kap verwijderen door een beetje kracht te zetten (nadat je de 4 schroeven hebt losgedraaid)
 • Vraag: Waar heb je dat rubber ringetje gekocht? Bij de Renault dealer of bij bijv. Praxis?
  Antwoord: Dat ringetje heb ik bij een kleine bouwmarkt op de hoek gekocht. Als je de drukknop van de achterklep meeneemt, kunnen ze zo even uitzoeken welke grootte je moet hebben. Succes !

 

 

 

keywords: Renault, Megane Scenic, knop, achterklep, probleem, boot button, slot, drukknop, onderdelen

 

Andere probleem + oplossing: geluid van klotsend water onder de motorkap

 

Gepubliceerd in Tips

Geef een reactie