Oude euro-postzegels nog steeds geldig, oude gulden-postzegels niet meer

postzegels geldigheidEen veel bezochte pagina op deze website, is de pagina met betrekking tot de geldigheid van oude guldenpostzegels.

Kennelijk vragen veel mensen zich af óf en hoe ze oude guldenpostzegels (maar ook oude europostzegels) kunnen gebruiken. Aangezien het betreffende artikel al een tijdje oud is én er ondertussen weer wat is veranderd bij PostNL (voorheen TNT) toch even een update.

PostNL heeft nl op 1 juli 2010 postzegels uitgebracht zonder euro-waarde, maar met een getal: 1 voor een kaart of brief van max 20 gram en 2 voor een brief van 20-50 gram, etc etc. Deze postzegels zijn onbeperkt geldig.
Hoe zit het nu dan met de geldigheid van oude Euro en Gulden-postzegels met een waarde-aanduiding?

1) Alle oude gulden-postzegels van na 1977 waren nog gewoon bruikbaar tot 1 november 2013. Wel moest men zorgen dat het juiste equivalent in Euro’s (voor 2021 én 2022 is dat 96 eurocent voor een gewone kaart of brief van max 20 gram. Nb was 0,44 in 2011) werd geplakt. Klik hier voor meer en actuele tarieven. Nb sinds 1 november 2013 mogen guldenpostzegels niet meer worden gebruikt voor het versturen van post, ook niet voor bijplakken op eurozegels met waarde-aanduiding.

2) Alle oude europostzegels met waarde-aanduiding zijn nog steeds gewoon geldig. Hiervoor geldt dat men wel het juiste bedrag moet gebruiken.

3) bijplakzegels met een waarde van 2, 3 en 5 eurocent zijn te koop bij PostNL. Inmiddels wordt het flink bijplakken bij de oude zegels. U kunt natuurlijk ook met andere Eurozegels bijplakken als het totaal maar op 96 eurocent (in 2022) en €1,01 in 2023 uitkomt.

Voorbeeld: Een oude euro postzegel van 44-cent kunt u dus nog gewoon gebruiken, maar daar moet u dus nog wel 52 eurocent (en 57 eurocent in 2023) bijplakken. Dus helaas zijn sinds 2020 twee zegels van 44 eurocent ook niet meer voldoende.
Nb voor 2023 werd een stijging naar 1,01 euro aangekondigd. De bizarre grens van 1 euro voor één postzegel bereikt wordt daarmee geslecht.

Decemberzegels
Nb kerstzegels of decemberzegels blijven in december 2022 net als vorig jaar staan op een stevige Euro 0,91 . Nb belangrijkste voordeel van decemberzegels is dat ze geldig zijn tot 50 gram en je voor iets zwaardere kerstkaarten dus geen twee postzegels nodig hebt. En zijn geldig t/m 6 januari. Dus met een kerstzegel hoef je t/m 6 januari nog geen € 1,01 te betalen.
Oude euro-kerstzegels zijn nog gewoon geldig. Zegels uit 2010, t/m 2013 kunnen gewoon gebruikt worden. Van de jaren daarvoor moeten bijgeplakt worden tot een totaal van Euro 0,91.

Rouwzegels

Nb rouwzegels zijn ook voor de gewone post te gebruiken. Het komt wel eens voor dat men teveel postzegels voor de rouwpost heeft besteld of gekocht. Geen probleem, deze kunt u ook voor de gewone post gebruiken. Wij zouden echter niet aanraden om deze te gebruiken voor vrolijke gelegenheden als verjaardagen of geboorten, maar ze zijn vast zo nu en dan bruikbaar voor gewone post, bijvoorbeeld naar de belastingdienst.

 

Nb dit artikel komt van een vorige versie op deze website. Op het artikel zijn toen vele vragen en reacties binnengekomen. In de meeste reacties maakten mensen zich boos om de aanhoudende en zeer grote stijgingen van de tarieven van de postzegels.

Bijvoorbeeld:

 • beatrix 1 postzegeldecember 2020:
  Is de Postzegel met de afbeelding van Koningin Beatrix en waarde 1 nog geldig?
  Ja, hoewel Beatrix geen koningin meer is, is dit een postzegel met waarde-aanduiding en deze (zowel de 1 als 2) zijn dus onbeperkt geldig.
 • december 2018:
  Tarief van postzegels gaat van 0,83 naar 0,87. Weer een prijsstijging van 4,8% en wederom veel hoger dan de inflatie
 • december 2017:
  Per 1 januari gaan de tarieven van postzegels wederom stevig omhoog. De prijs van 1 postzegel gaat van 0,78 naar 0,83, een stijging van 6,4% een veelvoud van de huidige inflatie.
  Ten opzichte van 2011 zijn de tarieven nagenoeg verdubbeld. Weinig andere bedrijven kennen zulke bizarre prijsstijgingen als PostNL.
 • november 2015:
  Belachelijke prijzen van PostNL
  Het is inderdaad belachelijk dat de tarieven van PostNL zo drastisch stijgen. Zeker aangezien PostNl hiervoor niet eens de plicht heeft om de post daadwerkelijk te bezorgen. Ze kunnen poststukken kwijt maken wat ze willen, maar niemand binnen de organisatie is verantwoordelijk voor het niet aankomen. De verzender en ontvanger hebben gewoon pech als er iets kwijtraakt. Zonder enig recht op compensatie.
 • december 2013:
  De tarieven van decemberzegels worden dit jaar fors verhoogd van 40 eurocent, naar maar liefst 55 cent !! Een bespottelijke verhoging van 37,5% !!
  De tariefsverhoging zou nodig zijn omdat er steeds minder post wordt verstuurd.
  Je zou denken dat met zo’n idiote prijsverhoging er alleen maar nog minder post verstuurd gaat worden.
 • december 2012:
  Per 1 januari 2013 gaat het basistarief voor kaarten en brieven omhoog van 50 cent naar 54 eurocent, een stijging van maar liefst 8%. Dat is fors hoger dan de inflatie en de rente.
  Indien je regelmatig tot veel post verstuurt, kan het dus interessant zijn om eind december nog even flink postzegels in te slaan.

 

Geef een reactie