Citroën lampje motormanagement / emissiesysteem storing resetten

Laatst ging in onze Citroën C3 het lampje “zelfdiagnose motor” permanent branden. Volgens de handleiding is er dan een storing in de emissieregeling. Het lampje zou moeten doven als de motor is gestart. Zo niet, dan wordt aangeraden op een Citroen dealer te raadplegen.
storing emissiesysteem resettenBij ons ging het lampje tijdens het rijden branden en kregen we de melding “storing emissiesysteem” en vervolgens na elke start dezelfde melding. Verder hadden we geen problemen tijdens het rijden.
Van een bevriende automonteur begreep ik dat dit niet per se een ernstig probleem hoeft te zijn en je dit lampje ook gewoon zelf kunt resetten. Aangezien de auto verder prima reed, heb ik zijn simpele oplossing toegepast:

  • pluspool van de accu loshalen en tijdje laten staan
  • drie of vier keer het rempedaal intrappen
  • pluspool van de accu weer vastmaken
  • auto starten en wegrijden

Het leek mij een vreemde methode en apart als het werkt, maar het lukte inderdaad om de boel te resetten en het lampje brandde na de volgende start van de motor niet meer. Indien het lampje (snel) weer gaat branden is het wellicht wel raadzaam om een garage te gaan raadplegen. Zo niet, dan was het kennelijk geen ernstige storing in het emissiesysteem.

Deze methode schijnt in ieder geval voor de Citroen C3, C3 Picasso en DS3 te werken, maar wellicht ook bij andere typen en / of merken.

Geef een reactie