Lachgas, een hype onder Amsterdamse / Marokkaanse jongeren

Vele inwoners van Amsterdam zullen het gemerkt hebben. De laatste maanden is lachgas razend populair onder Amsterdamse jongeren. Straten en parkeerplekken zijn regelmatig bezaaid met patronen voor slagroomspuiten. Deze patronen worden leeggespoten in ballonnetjes en vervolgens wordt het lachgas ingeademd.

Aangezien je deze patronen zeer makkelijk en legaal kunt kopen én het effect van lachgas van korte duur is, is de drempel om lachgas te gebruiken zeer laag. Lachgas zorgt voor een korte, psychedelische roes. De gebruiker wordt duizelig en heeft het gevoel helemaal weg te zakken. Soms krijgt men lachbuien. Het effect treedt binnen een halve minuut op en houdt enkele minuten aan.

Uit onderzoek blijkt dat 8 procent van de Amsterdamse pubers tussen de 12 en 16 jaar al eens lachgas gebruikt heeft.
Naast de troep die de jongeren achterlaten (de patronen in een vuilnisbak gooien is kennelijk zeer ingewikkeld voor ze), produceren jongeren regelmatig ook geluidsoverlast: middenin de nacht vanuit auto’s harde muziek en dansen en schreeuwen op straat.

Ook onder Marokkaanse jongeren is lachgas populair. Wellicht heeft dat ook te maken met de makkelijke verkrijgbaarheid en de korte werkingsduur, anders dan bij alcohol- en wietgebruik is er al snel niets meer te merken, zodat het islamitische thuisfront er weinig tot niets van mee krijgt.

 

lachgas cilinderToevoeging voorjaar 2019: de overlast van lachgaspatronen lijkt de laatste maanden aanzienlijk minder. Waarschijnlijk omdat Amsterdamse jongeren en (uber)taxichauffeurs massaal zijn overgestapt op lachgas uit cilinders. Op die lachgascilinders of -tanks zit een paar tientjes borg en dat scheelt een hoop troep op staat.

 

 

Zie ook:

Dertienjarige Marokkaanse jongen overleden na inname aanstekergas i.p.v. lachgas

 

Jongen gaat out door gebruik van lachgas

 

keywords: lachgas, jongeren, Amsterdam, rage, cilinders

 

 

 

 

Geef een reactie