Zonnepanelen met USB voor mobiel, tablet en motor/auto

zonnepaneel 10 watt usbOnlangs heb ik twee zonnepanelen met USB poorten gekocht. Via Aliexpress kostten deze slechts €7,- resp €18,-.

Die van €7,- is klein, licht en handzaam (14 x 26 cm) en levert een maximaal vermogen van 10 W en heeft 1 USB aansluiting die geschikt is om een mobiele telefoon op te laden. Een tablet kan ook, maar dat gaat erg langzaam en werkt alleen bij felle zon.
Het paneeltje kan handig zijn tijdens het fietsen, wandelen, picknicken, kamperen en dat soort activiteiten.

Het zonnepaneel van €18,- is een stuk groter (20 x 43 cm), levert maximaal 20 W, heeft 2 USB poorten en ook nog een 12 Volt aansluiting, een snoer met accuklemmen en snoer voor de aansteker aansluiting van de auto. Dit zonnepaneel kan dus niet alleen 2 telefoons of tablets tegelijk opladen, maar ook een accu van een auto of motor.
Zo kun je de accu van een voertuig die je niet vaak gebruikt toch op spanning houden of bijvoorbeeld tijdens de wintersport als de auto wellicht een week stilstaat in de kou, maar ook met zon.

Het kunnen dus praktische hulpmiddelen zijn. Uiteraard kun je ze ook thuis of in de tuin gebruiken. Voor de besparing hoef je het alleen niet te doen aangezien een telefoon slechts een aantal dubbeltjes en een tablet maximaal een paar euro aan stroom verbruikt per jaar.

Aanvulling: het blijkt dat we thuis veel meer apparaten hebben die via USB kunnen worden opgeladen. Naast een paar telefoons, ook een horloge, draadloze speaker, verschillende soorten speelgoed, een powerbank, een camera, batterijen via een USB batterijlader en via de 12/15 volt aansluiting kan bijv ook de kruimelzuiger worden opgeladen, zodat er eigenlijk altijd wel iets op te laden valt en je uiteindelijk de euro’s wellicht kunt terugverdienen.

zonnepaneel accu auto/motor

Foto van zonnepaneel van 20 Watt ten behoeve van mobiel, tablet of accu van auto/motor.

 

Geef een reactie