Wat is het werkelijke effect van de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag

Ik heb in 2012 nog geen nieuwe cijfers gezien van het effect van de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag, maar ik denk dat deze veel groter zijn dan verwacht.

In juni 2011 werd nog voorspeld op mejudice.nl dat de groei van de kinderopvang zou kunnen omslaan in een lichte daling.

Echter, we zijn nog maar in 2012 (in 2015 is de stapsgewijze verlaging van de kinderopvangtoeslag pas voltooid) en bij kinderdagverblijven zie je al een dramatische terugloop van het aantal kinderen.

Het kan haast niet anders dan dat dit zowel een groot negatief effect heeft op de ouderparticipatie op de arbeidsmarkt als op het aantal banen bij de kinderdagverblijven, terwijl mejudice juist aangeeft dat de medewerkers grotendeels hun baan zullen behouden.

Het lijkt mij dat deze twee ontwikkelingen leiden tot minder belastinginkomsten en meer uitkeringen die tezamen mogelijk groter zullen zijn dat de kortingen op de kinderopvangtoeslag.

 

Wie beschikt over de werkelijk feiten en cijfers?

Jouw Beoordeling: Geen | Gemiddelde: 4 (1 vote)

'Kwart minder kinderopvang gevraagd'

Iedereen met een kind op een kinderdagverblijf had het al lang gemerkt, maar gisteren werden de cijfers van Brancheorganisatie Kinderopvang bekend gemaakt door RTL nieuws. Uit die cijfers bleek dat de daling van het aantal opvang uren in de eerste 3 maanden van 2013 met 10% is gedaald na een eerder daling van 15% over heel 2012.

Diverse kinderdagverblijven zijn al gesloten. Andere worden samengevoegd en/of moeten groepen samenvoegen en vele medewerkers worden ontslagen.

Hierdoor krijgen kinderen zeer regelmatig met wijzigingen op de groepen te maken.

Zie o.a. http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2013/03_maart/23/binnenla...

Brandbrief om grotere groepen op kinderdagverblijven

Het wordt steeds erger. Nu willen ze de groepen op kinderdagverblijven ook nog eens 33% groter maken.

"Vanaf januari mogen per leidster niet negen, maar twaalf kinderen in de groep zitten. Boink vreest dat de nieuwe regels, die uit bezuinigingsoverwegingen in het leven zijn geroepen, ten koste gaan van de veiligheid en de zorg."

Zie http://www.nu.nl/politiek/2955465/brandbrief-grotere-groepen-creches.html

Arbeidsparticipatie vrouwen in gevaar

De arbeidsparticipatie van jonge moeders komt in gevaar door de aanstaande bezuinigingen in de kinderopvang. Hiervoor waarschuwt de vakcentrale FNV.

http://www.nu.nl/economie/2939817/arbeidsparticipatie-moeders-in-gevaar....

Driekwart crèches ziet terugloop

30-3-2012: Driekwart van de ondernemers in de kinderopvang heeft last van de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag. Het kabinet bezuinigt 400 miljoen euro door ouders meer te laten betalen. Twintig procent van hen is daardoor minder gaan werken.

Zie: http://www.nu.nl/binnenland/2775946/driekwart-creches-ziet-terugloop.html

 

08-03-2012: Het kabinet spant het paard achter de wagen door te bezuinigen op de kinderopvang. Moeders gaan minder uren werken en dat scheelt de overheid in belastingen en premies. Bovendien komt door vermindering van het aanbod de kwaliteit van de kinderopvang in gevaar. Met deze boodschap gaat de FNV donderdag naar Den Haag

Zie: http://www.nu.nl/politiek/2758303/actie-bezuinigingen-kinderopvang.html

 

Het beeld wordt dus steeds duidelijk en Minister Kamp steekt zijn kop in het zand: Volgens Kamp is er nog steeds groei in de branche en hanteert 13 procent van de ondernemers in deze sector nog een wachtlijst. Echter, deze informatie is al maanden uit, terwijl die wachtlijsten als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Kinderdagverblijven gesloten

Bij ons in de buurt is inmiddels al het eerste kinderdagverblijf gesloten. De terugloop was sinds 1-1-2012 zo groot en de vooruitzichten van verdere bezuinigingen / lastenverzwaring voor ouders zo slecht dat binnen 6 maanden in ieder geval één vestiging bij ons in de buurt genoodzaakt was om te sluiten en diverse medewerkers zijn hun baan kwijtgeraakt.

Opa's en oma's nemen kinderopvang over

Het aandeel van grootouders in de kinderopvang zal de komende tijd verder toenemen. Door de verhoging van de eigen bijdrage voor kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang zal vaker een beroep worden gedaan op opa’s en oma’s.
Meer dan vijftig kinderdagverblijven hebben dit jaar de deuren al gesloten.

http://www.nu.nl/binnenland/2915679/grootouders-nemen-deel-kinderopvang....

Theme provided by Danetsoft under GPL license from Danang Probo Sayekti