Eurobonds of niet, het instrument werkt al!

De eurotop van komend weekend is volgens mij vooral een poppenkast.

Zuid Europa heeft Noord Europa volledig in zijn greep sinds vorige week.
Vorige week heeft de ECB (Europese Centrale Bank) namelijk besloten dat banken leningen met de rating BBB als onderpand mogen aanbieden aan de ECB.

Dit betekent dat zuideuropese landen al hun hypotheekschulden, bad-bank schulden, verzekeringsschulden etc.. kunnen afwentelen op de ECB..

Bij de ECB zijn namelijk hoofdelijke stemmingen en de stemmen van Italie, Cyprus, Griekenland, Spanje, Ierland en Portugal zwaarder dan de stemmen van Nederland Duitsland en Finland. Kortom we zijn buitenspel gezet! Barcelona heeft gescoord en Ajax staat aan de kant.

Het zit namelijk zo dat nu BBB leningen als onderpand kunnen worden gebruikt de europese banken hun schulden kunnen dumpen. Doordat de onderpanden veel minder zeker zijn van inningsmogelijkheid is het risico van inning verlegd naar de ECB. Kortom ook naar ons.

De spaanse banken hebben de laatste weken enorm veel gestald bij de ECB en dus heeft in principe de ECB het risico van deze banken overgenomen.

En de top gaat over Eurobonds...hallo...de spaanse staat heeft die helemaal niet meer nodig denk ik. Door de move van de spaanse banken heeft de spaanse overheid hun schuld van de banken al voor een groot deel overgeheveld naar de ECB.

Ik vermoed dat de komende weken de bankgaranties bij de ECB nog meer toe zullen nemen of de top nu kiest voor Eurobonds of niet, in feite hebben we die al dankzij de slape knieen van de ECB en de zoveelste financiele weeffout.

 

 

Nog geen beoordelingen

Theme provided by Danetsoft under GPL license from Danang Probo Sayekti