Depositogarantiestelsel blijkt grote farce

Het depositogarantiestelsel dat dient om de spaartegoeden van rekeninghouders van een bank te beschermen bij een faillissement van zo'n bank blijkt een hopeloze farce.

Tijdens een discussie tussen PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer en financieel expert Peter Verhaar bij Pauw & Witteman over de reddingsoperatie van de SNS Bank bleek dat de overige (grote) Nederlandse banken niet over voldoende draagkracht te beschikken om het faillissement en dan met name het in werken stellen van het depositogarantiestelsel niet te kunnen dragen. Zij zouden dan ook onmiddelijk in de problemen komen.

Als een relatief kleine bank als SNS niet eens mag omvallen, dan kan men dus wel nagaan dat je spaargeld helemaal niet gedekt wordt door het depositogarantiestelsel en dat deze maatregel dus een wassen neus is.

Het is te hopen dat er snel betere tijden komen, want ook de Nederlandse overheid kan het behoorlijk zwaar krijgen als een grote bank (wederom) in de problemen komt.

In dezelfde uitzending wordt ook aandacht besteed aan het hopeloos falen van het bankentoezicht en dat het slagen van een bank voor de zogeheten stress-test ook weinig zegt (nb SNS is de afgelopen jaren twee keer door deze test gekomen, terwijl de risicovolle investeringen uit 2006 stammen)

Jouw Beoordeling: Geen | Gemiddelde: 4.6 (7 votes)

Depositogarantiestelsel ook niet haalbaar in Cyprus

Tja, in Cyprus wilde men zelfs de spaarders met tegoeden van minder dan 100.000 laten mee betalen bij het redden van de banken. Uiteindelijk is dat anders gelopen. Maar Cyprus had wel een lening van 15 miljard nodig om de bankensector te redden (minus de Laiki bank).

Na het Cyprus debacle gaan wellicht nog meer mensen met meer dan 100.000 aan spaargelden hun centjes spreiden over meerdere banken. Het zou in ieder geval heel stom zijn om dat niet te doen.
De vraag is echter wat het effect daarvan is, aangezien het dan nog wat meer zou gaan kosten om het depositogarantiestelsel uit te voeren.

Wellicht is het verstandig (ook bij tegoeden lager dan 100.000) om je spaargeld deels anders te beleggen, bijv in "veilige" obligaties, goud of onroerend goed.

Theme provided by Danetsoft under GPL license from Danang Probo Sayekti